Klaus Teuber en de Kolonisten van Catan

Deze week heb ik net als ieder ander kunnen lezen dat Klaus Teuber is overleden. De bedenker van diverse spellen waarvan De Kolonisten van Catan toch de bekendste is. Ik had een blog willen schrijven over mijn eerste kennismaking met het spel, maar dat zou dan vooral over mij gaan.

Daarom schrijf ik niet over mijzelf, of over de maker, maar een stukje over het spel zelf. Voor de meeste spelers die ruim 20 jaar geleden met deze hobby bordspellen hebben ontdekt is het een haat-liefde verhouding. Het heeft de hele bordspellencultuur een enorme boost gegeven, maar het spel is bij de meeste mensen (inclusief een heleboel uitbreidingen) toch wel onder het stof op zolder beland of weer verkocht.

KolonistendoosIk kan niet anders als het spel Kolonisten blijven noemen. Dat staat immers is grote gele letters op de zijkant van de doos die ik nog altijd heb. Het is bijzonder dat zelfs met de basis alleen al varianten mogelijk zijn. Je hoeft alle tegels en getallen niet altijd hetzelfde neer te leggen maar je mag er ook je eigen draai aan geven. Geniaal. Wat ik toch wel indrukwekkend vind zijn de vele soorten uitbreidingen, edities die uit dit spel zijn voorgekomen. Ik ga het allemaal niet opnoemen want dan vergeet ik toch de helft. Ik zal wel even iets willen uitlichten.

Er komen ook andere varianten zoals Big Catan. Deze dozen zijn alleen door Kosmos in Duitsland uitgeven maar Spellen aan den Rijn heeft er 2 kunnen bemachtigen, mede door de bezoekers en vrienden van onze club. We hebben namelijk in september 2017 meegedaan aan een Wereldkampioenschap van 999 Games. Met 1096 deelnemers tegelijk in lange tafels in een hal in Rotterdam Catan spelen. Na afloop mochten we onze eigen speelstukken als souvenir meenemen. We hebben deze bij elkaar verzameld, ontbrekende onderdelen via Marktplaats erbij gekocht en zo 2 complete dozen gecreeërd. Zo hebben we op de club al 2 keer een spel met 12 deelnemers tegelijk kunnen spelen.

Maar het smaakte naar meer. We willen toch een groot eiland, varen en ontdekken, met 12 mensen tegelijk en toch het "oude" Kolonisten gevoel i.p.v. allemaal op een rij zitten (of in een rondje). Zo ontstond de Catan wereldkaart. Een zelfontworpen, zelfgemaakte mega kaart wat globaal de wereldbol moet voorstellen. Er zijn 12 verschillende kleuren te koop bij verschillende aanbieders, dus die op de kop getikt. Nog een extra basisspel en extra landkaarten, en voilá, WereldCatan is geboren.

We hebben het jaren geleden al eens met succes op tafel gelegd en waren het bijna alweer vergeten. Maar onlangs kwam met de heropleving van onze spelclub sinds corona de oude herinneringen en foto's weer boven, dus de oude dozen met Catan onderdelen ook hier maar weeer eens onder het stof van de zolder af gehaald.

11 juni hebben we een groot Catan evenement met deze wereldkaart op de agenda staan, waar we oude tijden weer laten herleven.
Zin om mee te doen? Kijk hier op de website voor de regels en laat van te voren weten of je komt, er kunnen maar 12 spelers meedoen.

Maar uiteraard zijn er op deze reguliere speldag ook genoeg andere spellen te spelen voor wie dat wil...

Door: Brigitte den Hartog, 6 april 2023.

Foto: Stockfoto Boardgamegeek

Andere websites

De content van deze website en van de websites
3D-Prints voor bordspellen
De Slag om Carcassonne
Bring & Buy
wordt verzorgd door de redactie van Bordspelwereld.

Over deze website

Spellen aan den Rijn is een bordspeelclub in Alphen aan den Rijn. Anders dan bij andere clubs heeft Spellen aan den Rijn geen leden die op vaste tijdstippen bij elkaar komen om met elkaar te spelen maar organiseert het bestuur vrij toegangkelijke speldagen in het Wijkcentrum Kerk en Zanen.

Blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het Privacybeleid
Clicky
Web Analytics