Een mooi resultaat

Verslag NK bordspellen zondag 14 mei 2023

b6ef4bfe 47e1 4f70 961d 2a7dcef4515b

We hebben onze moeders moeten teleurstellen dit jaar. Deze Moederdag gingen wij naar Veldhoven om te strijden op het NK Bordspellen dat (al jaren) door Roll the Dice wordt georganiseerd.

Sterker nog, een aantal van ons zijn een dag eerder vertrokken naar het NH hotel Koningshof voor een overnachting . Dat is uitstekend bevallen. Een lekker diner in het restaurant gegeten met elkaar, daarna nog in het zwembad geplonsd. De volgende ochtend op het gemak een ontbijtje om vervolgens uitgerust en wel en ruim op tijd in het Wijkcentrum de Erikant te verschijnen. Een aanrader!

De vrijwilligers hadden bij binnenkomst alle tafels van de teams al klaarstaan. De deelnemers stroomden binnen - 19 teams deden mee - waardoor er met alle vrijwilligers van Roll the Dice opgeteld zeker 100 mensen rond liepen. Gelukkig was het mooi weer en gingen de mensen in de pauzes en tussen het spelen van de spellen door steeds naar buiten. Ook al zou dat niet het geval zijn geweest wil ik toch complimenten geven aan al het aanwezige volk wat zo gemoedelijk en relaxed was. Ook binnen zaten we elkaar niet op de lip. Bovendien had dat vast goed gekomen wanneer dat wel het geval zou zijn geweest. Wat ontzettend fijn dat dat allemaal zo kan!

Nu dan; de wedstrijden zelf. Onze twee teams hebben veel ups-en-downs meegemaakt. De spellen die we moesten spelen waren Mille Fiori, (999 Games), Azul: De Tuinen van de Koningin (Asmodee), Orichalcum (Hot Games) en Cascadia (White Goblin Games) die allemaal door de Nederlandse uitgevers beschikbaar waren gesteld.

IMG 0221Mijn eerste spel - Cascadia - begon gemoedelijk. Aan onze tafel werd aardig wat gepraat terwijl ze aan de andere tafels nogal stil en geconcentreerd bezig waren. Het gaat ook om de gezelligheid hadden we besloten... en dus hadden we het inderdaad gezellig. Maar; wel blijven opletten in het spel natuurlijk.
Wel waren wij dus de laatste tafel die klaar waren. Helaas werd ik 2e, maar met 100 punten verliezen van de winnaar Alexander die 102 punten had vond ik geen schande, zeker niet toen aan het eind van de dag bleek dat Alexander ook onverslaanbaar alle 4 spellen op de 1e plaats was geeindigd - en daarmee nog een extra medaille had gewonnen. Zijn team 'Geluk is ook een skill' is dan ook op de 1e plaats geeindigd.

Bij mijn tweede spel Mille Fiori had ik opnieuw een beroemde tegenstander. Ik had Martijn Schuurmans niet herkend maar ik zal hem achteraf nu niet meer vergeten.
Ten eerste: tijdens het spel heb ik hem twee keer (2x!) 12 punten cadeau gedaan bij de donkergroene pyramide. De grootste fout van mijn toernooi! Gelukkig wist ik hem nog steeds met de punten wel aardig bij te houden om in mijn eindsprint (met 3 extra beurten) heel veel punten te scoren en meteen het spel te beëindigen omdat mijn fiches op waren. Dat maakte dat ik met 5 punten verschil met 201 punten het spel won en hij 2e werd met 196 punten. Dat zorgde er ook nog eens voor dat hij geen dagwinnaar werd met 4 onverslagen partijen (de andere 3 spellen werd hij wel 1e). Extra zuur voor Martijn, die met zijn team 3e is geworden!

IMG 0231Marius had bij Orichalcum een flinke tegenvaller. Iemand besloot om zijn grijskleurige titaan af te pakken (en daarvoor zijn geelkleurige titaan in te leveren). Een actie die zijn tegenstander geen extra punten gaf en dus 3e werd, maar het zorgde er wel voor dat Marius van een 2e plaats afgestoten werd en slechts op de 4e plaats eindigde in dit spel. Marius heeft er de rest van de dag over lopen zuurpruimen.

Johannes had ook een hele bijzondere ervaring bij Azul: de Tuinen van de Koningin. Johannes: "In het spel zat het mij erg mee. Zo mocht ik bijvoorbeeld drie boomtegels pakken in de eerste ronde, en terwijl ik dat deed, bleek er ook nog een vierde boom te liggen, die van kleur verschilde van de drie bomen die ik al pakte en een vijfde boom die ik al eerder had gepakt. Ik kon dus een tip van Jasper opvolgen: bouw met al die bomen een paviljoentegel vol, zodat je gelijk drie jokers terug krijgt.

Een tegenstandster was hier onaangenaam verrast over. Zij dacht namelijk dat een tegel moest matchen met alle buren, dus toen ik mijn paarse boom tussen een groene boom en een gele bloem plaatste, kwamen wij erachter dat zij altijd in "expert mode" had gespeeld.
Mijn andere buur had ook de regels niet helemaal door. Hij dacht dat je wel tegels van dezelfde vorm en dezelfde kleur in hetzelfde gebied mocht leggen, maar dat die dan alleen geen punten op leverden. Toen een wedstrijdeider zei dat de arme man zijn illegale tegels moest verplaatsen, zag hij zijn speelplan in duigen vallen. Hij moest 3 jokers inleveren omdat zijn paviljoen toch niet vol werd gebouwd, en kon daardoor 12 minpunten incasseren omdat hij twee dure tegels over hield.
Ik zag de fout te laat, omdat ik al mijn concentratie nodig had om uit te puzzelen hoe ik zelf alle minpunten weg kon werken. En dat was nodig ook, want uiteindelijk deelde ik de overwinning met de man die de regels aanvankelijk wel door had: ieder 146 punten, een gedeelde 1e plaats dus. De "expert mode" speler scoorde ook nog 130 punten, en de man wiens speelplan in duigen viel hield nog 119 punten over. Wat voor hem voelde als een regelwijziging, kostte hem 20 punten, en slechts één positie".

e72a7129 7bfb 4dfe a248 d17f02cf1225

Ik hoop dat u nog steeds met plezier dit verslag aan het lezen bent. Al deze verhalen bij elkaar genomen, is ons herenteam toch maar mooi op de 4e plaats geeindigd in het toernooi en de ook dames zijn trots op hun 14e plek. Wat een mooi resultaat is.
Er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering  maar wat hebben we genoten met z'n allen van de strijd en voo3218e29b 643a 406b 9bde 6c24e6670cceral de gezelligheid.

Foto Team Heren: Jeroen Minderman, Marius den Hartog, Jasper Bakker en Johannes van der Horst.

Foto Team Dames: Ingrid Bos, Brigitte den Hartog, Gerda Boele en Elvira de Lange.

Meer info over het NK lees je op de website van Roll the Dice.

Voor herhaling vatbaar! Tot volgend jaar!

Foto 1: De tafels stonden bij binnenkomst al klaar - Foto: Elvira de Lange
Foto 2: Een spel Cascadia - Foto: Els Bulten
Foto 3: Opmerking van onze teamgenoot Gerda
Foto 4 en 5: Team Dames en Team Heren

 Meer foto's binnenkort in het fotoalbum.

Andere websites

De content van deze website en van de websites
3D-Prints voor bordspellen
De Slag om Carcassonne
Bring & Buy
wordt verzorgd door de redactie van Bordspelwereld.

Over deze website

Spellen aan den Rijn is een bordspeelclub in Alphen aan den Rijn. Anders dan bij andere clubs heeft Spellen aan den Rijn geen leden die op vaste tijdstippen bij elkaar komen om met elkaar te spelen maar organiseert het bestuur vrij toegangkelijke speldagen in het Wijkcentrum Kerk en Zanen.

Blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het Privacybeleid
Clicky
Web Analytics