Spelen in een ontheiligde kerk?

Moxcon 2023 heeft lekker groot uitgepakt, nu weet ik niet hoe het er eerdere jaren uitzag, want ik was voor het eerst, maar je hoort weleens wat. Zo begreep ik dat dit voor veel uitgevers weer de eerste echte beurs was voor dit seizoen. (Ducosim van de dag daarvoor dan niet meegerekend). Hierna volgen uiteraard Spiel, Spellenspektakel en Spel (in Antwerpen) en nog veel meer. Het najaaar (de komende 2/3 maanden) zit weer bomvol activiteiten overal.f2ec1671 0500 4e1c a761 1b5c9b8e8242

De beurs Moxcon werd in de Grote Kerk in Alkmaar gehouden. Dat kan omdat deze nu "ontheiligd" is en vooral voor evenementen beschikbaar is gesteld. Maar wat een mooi gebouw, niet één van de kleinsten. In het buitenland zou dit al een Kathedraal zijn, maar bij ons blijft het een kerk. Op de foto's zie je slechts het middenschip, maar ook aan de zijkanten was vanalles te beleven. Er hangt een immens groot orgel aan de ene kant en sowieso zijn het gewelfde plafond, de ramen en de lichtinval schitterend. Ondanks dat meteen de galm van het geroezemoes opvalt bij binnenkomst is de akoestiek heel erg goed. Je kon je zonder je stem te verheffen aan een tafeltje duidelijk verstaanbaar maken, een gesprek voeren was geen probleem. Ook de toegankelijkheid (alles gelijkvloers, tafels ruim opgezet) waren een aangename verrassing.

Bij binnenkomst werd iedereen eerst rechtsaf gestuurd, wat de doorloop waarschijnlijk bevoorderde, maar mijn zoektocht naar het toilet niet. Nu was ik al halverwege de beurs dus bij een leeg tafeltje van Tucker's Fun Factory meteen gaan zitten, die kans liet ik niet gaan, het toilet kon wel even wachten. Hier speelden we Calavera en Rock de Bok. Twee heel goede dobbelspelletjes waar je zelf punten moet verzamelen, maar ook je tegenstander in de gaten moet houden en niet teveel weggeven.

1ccf1293 5202 4329 9567 c0d4d457e17fVerderop kwam ik Martin Looij tegen van Keep Exploring Games. Martin zag er uitgeput uit (was hij ook) maar het bedrijfje draaide verder lekker, alle vrijwilligers deden hun ding, de speeltafels zaten vol en de verkoop gingen volgens mij op het eerste gezicht ook lekker (maar ik heb geen inzicht in de cijfers). Het feit dat spellen als Tikal, Cuzco en Mexica blijven verkopen, onverminderd populair zijn en inmiddels de zoveelste druk zijn verbaast me, maar ook weer niet, gezien de kwaliteit van het spelmateriaal en het feit dat de spellen gewoon een zeer goede (her)speelbaarheid hebben.

Uiteraard was Alexander met Jolly Dutch weer aanwezig. Inmiddels staat er een hele collectie met kleine kaartspelletjes op hun naam, maar in de toekomst zijn ook weer meerdere grote bordspellen op komst, we wachten het af. De stand ernaast stond RA Games met 2 (of 3?) kleine spelletjes. We hebben het spelletje Pretpark Tempo gespeeld en dat beviel prima, erg leuk verzonnen en mooi uitgevoerd door deze 'nieuwe' uitgever (ik kende ze nog niet).
Deze 2 uitgevers (Jolly Dutch en Ra Games) heb ik uitgenodigd om op de speldag van Spellen aan den Rijn een keer een demo te komen geven aan de bezoekers en uiteraard zullen reviews van deze spellen niet ontbreken. Houd de agenda van deze website in de gaten als je wilt weten wanneer ze naar de speldag komen in Alphen.

Even terug naar de binnenkomst van deze beurs, wat meteen opviel was dat je eerst langs allemaal tafels met Magic spelers liep en ook verder op de beurs was Pokémon, Star Wars en waren er Cosplay / LARP figuren die rondliepen en voor die interesses was ook vanalles te koop op de beurs. Zo heb ik Darth Vader ontmoet en Dr. Strange zien rondlopen, maar ook een klein Roodkapje en Hartenkoningin. De beurs was niet bijzonder groot maar wel heel divers.815c17cc 918e 4abf bb17 45d913496c42

Niet genoemd verder in dit stukje, maar uiteraard waren White Goblin Games en 999 Games ook aanwezig. Ook waren Amsterdam Board Game Design, Asmodee, Disney Locarna, F4F Games, Gerinimo Games, Happy Meeple Games, HenMar Games, Made by Flo (Western Empires), NRP Games, Origames, Smart Games, Sunny Games, Tavern Games, The Game Master, Tokkenspel en de verkopers: Spellenhoorn, Mox spellen en Spellenwinkel.nl allemaal van de partij.

Na een hele geslaagde dag (het toilet had ik pas rond lunchtijd gevonden) zijn we weer 'moe maar voldaan' de auto gaan opzoeken. 's Avonds eenmaal thuis maar weer eten laten bezorgen want 'Jut en Jul' hingen op de bank, uitgeput, met de voeten omhoog.

Foto's: Marnix Wieffer en Marius den Hartog

Andere websites

De content van deze website en van de websites
3D-Prints voor bordspellen
De Slag om Carcassonne
Bring & Buy
wordt verzorgd door de redactie van Bordspelwereld.

Over deze website

Spellen aan den Rijn is een bordspeelclub in Alphen aan den Rijn. Anders dan bij andere clubs heeft Spellen aan den Rijn geen leden die op vaste tijdstippen bij elkaar komen om met elkaar te spelen maar organiseert het bestuur vrij toegangkelijke speldagen in het Wijkcentrum Kerk en Zanen.

Blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het Privacybeleid
Clicky
Web Analytics