Verslag van de Pegasus Speldag op 26 mei 2024

Op zondag 26 mei werd er bij Spellen aan den Rijn (in Alphen aan den Rijn)  een speldag georganiseerd waar we een aantal spellen van Pegasus in de spotlight werden gezet. Deze waren door Pegasus Spiele toegestuurd, waarvoor hartelijk dank!

pegasus 20240526 a

 

Bij binnenkomst bleek dat de vrijwilligers van de actieve spellenclud  de spellen al hadden klaargelegd zodat de spelers meteen konden aanschuiven. 4 vrijwilligers stonden paraat om de spellen uit te leggen aan de bezoekers. De bezoekers schoven meteen enthousiast aan, iedereen had wel zin om iets nieuws te proberen en alle spellen zien er ook uitnodigend kleurrijk uit. De hele dag zaten de tafels steeds vol met weer andere bezoekers die ook allemaal positief waren over alle 4 spellen.

Hieronder volgt van ieder spel een verslag:

pagasus 5Zilence
In Zilence ben je als overlevende van de Zombie Apocalypse op zoek naar spullen die je nog goed zou kunnen gebruiken, zoals een EHBO-kit, een zaklamp, en, jawel, een bowlingbal. Je moet heel snel mogelijke routes scannen op het speelbord en er dan eentje kiezen die je gaat volgen, op zoek naar items.
Die 20 seconden zijn nooit genoeg, en oh ja, welke had ik nou ook alweer gecheckt? Gokken dan maar welke het meeste oplevert! Hilariteit alom als we met z’n allen een doodlopende weg hebben gekozen, terwijl een andere weg ontzettend veel items had opgeleverd.
Het mooie speelbord is makkelijk op te zetten en nodigt uit tot spelen. Het spel gaat heel snel en spelers waren erg enthousiast, de eerste spelers van de Pegasus Speldag bleven zelfs zitten voor een tweede potje. Ga ook op zoek naar een helm, een blikje, en een walkman!

Port Royal the dice game
Voor het 30-jarig jubileum heeft Pegasus dit spel uitgebracht. Het is de roll-and-write versie van het bekende kaartspel Port Royal, Pegasus heeft Spellen aan den Rijn dit spel ter beschikking gesteld om het op de Pegasus Speldag te kunnen spelen.

Wij hebben het gespeeld met vijf personen. Het bleek in later dat het spel beter tot zijn recht komt met vier personen. De uitleg duurde iets langer omdat niet alle regels duidelijk waren uitgelegd in het regelboek. Later liep het spel aardig vlot met hier en daar nog een paar vragen. 45 min zijn voor een spel zeker nodig.

pagasus 8Wat anders is in vergelijking met het kaartspel, is dat je ook bij verlies (2 keer dezelfde kleur boot zonder voldoende sabels) als actieve speler toch nog 2 vakjes mag aankruisen en zelfs met het vrijspelen van het eiland Jesper 3.
Wel moet je een doodskop afstrepen wat ook weer minpunten kan opleveren, en de passieve spelers mogen hun actie zoals normaal uitvoeren. Dit kon een voordeel opleveren. Hieraan moesten wij wennen!

Wat ook opviel, was dat het heel moeilijk was om aan voldoende sabels te komen om de piraten te kunnen verslaan. Daardoor kiest de actieve speler vaak een 'veilige buurt' met maximaal drie schepen of stuurwielen, wat gelijk staat aan het kunnen uitvoeren van één actie.

Het spel heeft nu wel een tactisch deel erbij, waarbij je voor jezelf de beste en snelste route op jouw eigen spelbord kiest om zo snel mogelijk aan punten of vaardigheden te komen, door bepaalde eilanden te veroveren. Ook om de eerste te zijn en een schatkist te veroveren, is een leuk effect, omdat hiermee de kans op deze punten voor medespelers wordt afgenomen. Maar het push-your-luck element blijft! En heb je niet voldoende sabels, dan kan dit vervelend uitpakken.

Wij zijn allemaal benieuwd hoe dit spel wordt ontvangen tijdens de EK op de bordspellenbeurs in Essen dit jaar.

Dorfromantik: het Duel
In Dorfromantik: leggen 2 spelers zeshoekige tegels waarmee ze ieder een prachtig landschap creëren en ze proberen taken voor de bevolking uit te voeren, terwijl ze tegelijkertijd een zo lang mogelijk spoor en een zo lang mogelijke rivier aanleggen.

Zoals de naam zegt is Dorfromantik: The Duel een spel voor 2 spelers. Beide spelers hebben ieder dezelfde set speelmateriaal: 69 landschapstegels (waarvan 27 taaktegels en 42 tegels zonder taak) en 27 taakfiches in 7 soorten.

De startspeler schudt zijn taak- en landschapstegels en legt deze in aparte gedekte stapels voor zich neer. Die speler schudt ook zijn taakfiches gedekt en sorteert ze per soort: bos, graan, dorp, spoor, rivier, rondom en dubbele.
De andere speler legt al zijn speelmateriaal in open stapels voor zich neer.
Beide spelers moeten een behoorlijke groot speelvlak hebben om de tegels op te spelen.

De startspeler neemt de bovenste tegel van 1 van beide stapels. Als één of beide spelers minder dan 3 onvervulde taaktegels in zijn speelgebied heeft liggen (zoals aan het begin van het spel), dan neemt de startspeler een taaktegel van zijn stapel en een bijbehorend taakfiche. Hebben beide spelers 3 of meer onvervulde taaktegels, dan wordt een landschapstegel zonder taak genomen.

pagasus 4De andere speler zoekt precies dezelfde tegel, met zo nodig hetzelfde taakfiche, uit zijn spelmateriaal. Daarbij is het belangrijk dat de startspeler wacht met aanleggen totdat beide spelers de juiste tegel in handen hebben, omdat sommige tegels erg op elkaar lijken. Vervolgens leggen beide spelers de tegel (aan) in hun eigen speelgebied op een plaats naar keuze, waardoor heel verschillende landschappen ontstaan.
Het aanleggen kent eigenlijk maar twee regels: de te plaatsen tegel moet tegen minimaal 1 zijde van een landschapstegel gelegde worden, en rivieren en sporen mogen niet geblokkeerd worden. Verder maakt het niet uit of je bos aan dorp legt of andere combinaties.
De taaktegels zullen je aardig sturen om de zijden wél aansluitend te krijgen. De taakfiches hebben een waarde van 3, 4, 5 of 6, en zo gauw als het betreffende aaneengesloten gebied precies dat aantal tegels bevat, vervul je die taak en levert dat aan het einde van het spel het aantal punten van het taakfiche op. Bij de rondom taaktegels moeten er dus precies zoveel tegels rondom de taaktegel zijn aangelegd om de taak te vervullen. Met dubbele taakfiches kun je 6 punten scoren aan het einde van het spel als één van de twee (of beide) gebieden uit 6 tegels bestaat. Dit gaat om graan/dorp, dorp/bos of bos/graan. Als een taak vervuld is, wordt het taakfiche van de taaktegel verwijderd en opzij van het speelgebied gelegd.

Er zijn ook landschapstegels met een vlaggetje erop afgebeeld, 2 van iedere soort: bos, dorp en graan. Gebieden met een vlag leveren aan het einde van het spel 1 punt per aansluitende tegel in dat gebied op, maar alleen als het gebied volledig is afgesloten (geen vrije zijden met bos, dorp of graan).

Het spel eindigt als de stapel met landschapstegels op is en de laatste tegel van die stapel is aangelegd. Daarbij kan het gebeuren dat er dan bij de spelers minder dan 3 onvervulde taaktegels in hun speelgebied ligt. Als dat zo is, worden er net zolang taaktegels getrokken en gespeeld totdat beide spelers 3 onvervulde taaktegels hebben. Hierbij kunnen natuurlijk ook nog (andere) taken vervuld worden.
De punten van de vervulde taakfiches en de gebieden met vlaggen worden op het scoreformulier ingevuld. Tevens wordt ook de langste rivier en het langste spoor van elke speler geteld. Het totaal bepaalt de uitslag: de speler met de meeste punten wint het spel.

De doos bevat ook nog twee kleine uitbreidingen die apart of tegelijk gebruikt kunnen worden. Ze voegen wat extra wedstrijdelementen toe. De uitbreiding "doelkaarten" voor bos, dorp en graan geven extra punten voor doelen als "meeste afgesloten gebieden van 2 tegels groot" of "eerste speler die een afgesloten gebied heeft van 5 tegels". De tweede uitbreiding heet "points of interest" waarbij extra punten te verdienen zijn door bijvoorbeeld rond de uitbreidingstegel "eik" tegels met bos te plaatsen die dan 1 punt per tegel opleveren als ze maximaal 2 tegels van de eik verwijderd zijn (maximaal 18 punten). Deze uitbreidingen moet je pas gebruiken als je vertrouwd bent met het basisspel.

Conclusie
Dorfromantik: The Duel is een vermakelijk puzzelspel voor 2 spelers dat heel verschillende landschappen per speler oplevert. Het is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar en duurt ongeveer 30-45 minuten. De vrij korte speelduur nodigt uit om meteen een tweede keer te spelen. Tijdens de Pegasus Speldag zijn uiteenlopende eindstanden genoteerd: van 62 tot 172 punten.

Shifting Seasons
Een kleurrijk spel dat meteen aanspreekt. Iedere speler en alle tegels vertegenwoordigen één van de seizoenen van het jaar, lente, zomer, herfst en winter.
Een tegel van je eigen seizoen verzamelen op je eigen spelbord voor je is een punt extra waard, maar is nog veel meer om op te letten.

In dit spel proberen de spelers ieder op zijn of haar eigen bordje zoveel mogelijk punten te verzamelen. Er liggen 4 opdrachtkaarten op tafel die aangeven waaraan je moet voldoen voor de punten. Ieder spel zijn dit weer andere opdrachten dus is het spel zeker herspeelbaar en iedere keer weer anders.

Iedere speler heeft op zijn eigen bord vlakken genummerd 1 t/m 4. Daar gaan de tegels die de speler verzameld neergelegd worden.

pagasus 9Als een speler aan de beurt is mag hij 1 van de 3 tegels uit de ‘markt’ kiezen. Op het spelbord op tafel liggen veel tegels in een vierkant. Er zijn 4 plaatsen met pijlen waar hij zijn gekozen tegel mag neerleggen en vervolgens in de rij inschuiven. Uiteraard komt er aan de andere kant van de rij dan een tegel uit het veld. Deze tegel moet op het persoonlijke spelbord neergelegd gaan worden, maar wel op het juiste vlak, dus een tegel die bij het getal 2 eruit wordt geschoven moet op het eigen spelbord op vak 2 worden neergelegd. Orthogonaal aan het voorgedrukte vakje met de 2 of reeds andere neergelegde tegels, maar wel binnen dit vlak.

Vervolgens moet er op de opdrachtkaarten gelet worden. Er zijn bijvoorbeeld punten te verdienen voor een diagonale lijn van 6 tegels schuin over het bord. Andere opdrachtkaarten geven juist punten als de juiste kleur tegel op een bepaald vlak ligt. Ieder spel kunnen de opdrachtkaarten anders zijn.

Tegels met donkergekleurde hoekjes zijn ook extra punten waard en als een vak van en speler helemaal vol is (1, 2, 3 of 4) mag de speler en bonustegel pakken en in de volgende beurt uitvoeren, maar kan die speler niet meer een tegel schuiven en op dat vlak neerleggen omdat die vol is.

Het is een hele puzzel om aan de juiste gekleurde tegels te komen en die ook op de juiste plek zien te krijgen.

We hebben het spel 3 keer met 4 spelers gespeeld. We vermoeden dat het spel ook met 4 spelers het leukste is. Dan wil natuurlijk iedereen voor tegels van zijn eigen seizoen zijn best doen om deze in het spel te krijgen en te spelen. Met minder spelers denken we dat dit niet leuk is.
Voor 4 personen echt een leuke aanwinst. Kleurrijk spel, mooie fiches en goede kwaliteit.

Andere websites

De content van deze website en van de websites
3D-Prints voor bordspellen
De Slag om Carcassonne
Bring & Buy
wordt verzorgd door de redactie van Bordspelwereld.

Over deze website

Spellen aan den Rijn is een bordspeelclub in Alphen aan den Rijn. Anders dan bij andere clubs heeft Spellen aan den Rijn geen leden die op vaste tijdstippen bij elkaar komen om met elkaar te spelen maar organiseert het bestuur vrij toegangkelijke speldagen in het Wijkcentrum Kerk en Zanen.

Blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het Privacybeleid
Clicky
Web Analytics