Pen, Papier en Dobbelstenen

Jaren geleden heb ik van mijn oma een dobbelspelletje geleerd. Met pen en papier konden we de score bijhouden wat je had gegooid: Yahtzee. Wie is er niet groot mee geworden?

240 F 39766949 tXJBMHmZzJDKVLLCBR9nT4lWoKxrN0I7Jaren later was ik toch heel blij deze materialen achter me te hebben gelaten. Via Catan en Carcassonne ben ik de bordspellenwereld ergens na het jaar 2000 weer binnen komen rollen maar ZONDER dobbelstenen of pen en papier. De dobbelsteen bij Catan zal ik even door de vingers zien en bij Carcassonne was gelukkig al een mooi bordje om de score bij te houden. Bij de meeste van mijn spellen zit tegenwoordig een scorespoor op de buitenrand van het speelbord.

Dat uitgerekend Catan met een dobbeleditie kwam in 2007 is een logische stap. Dat concept is zo uitgemolken als een koe en je moet je grote publiek ook solo bezig zien te houden

Roll trough the Ages is vanaf 2008 op de markt en heeft ook altijd goed gesmaakt, prima! Meer van dat! Ehh.. nou nee… De laatste jaren worden we echt bedolven onder de dobbelstenen en scoreblokjes.

White Goblin Games gaat helemaal door met de Qwixx-familie en gooit er ook nog een Qwinto, Twenty-One en Dobbelland tegenaan.
999 Games brengt het Clever-concept, onder druk van Schmidt Spiele, volledig op de markt (want ja, zo werkt het, alles of niets hè?). Daarnaast doen ze Brikks en Keer op Keer.
 
Maar het ergst zijn nog de “normale” volwassen spellen, die ook ineens een “Roll-and-Write” principe moeten hebben. Dat veel bordspellen een slap aftreksel “Het kaartspel” gingen maken was voor mij ook al een hobbel waar ik erg overeen moest zien te komen. (Dat werkt door het grotendeels te negeren en die spellen links te laten liggen).
 IMG 2435
Maar het is nog erger geworden. Treurnis ten top. Ik noem een Castles of Burgundy, La Granja, Imperial Settlers en Kingsburg. Prachtige spellen die zich hebben verlaagd tot een dobbelspelletje inclusief pen en papier…
 
Kort daarop volgen Patchwork en Lampionnen van Lanzhou, die waren zo goed door de eenvoud van tegels neerleggen… hebben dat extra toch niet nodig…
 
Nieuw speciaal voor dit genre uitgevonden zijn Corinth, Doodle City, Harvest Dice, Railroad ink. en Welcome to… alsof we niet al genoeg keuze hebben aan pen en papier.
 
Tussen schrijven van deze column en het publiceren zijn de afgelopen week vast wel weer meer nieuwe “Roll-and-Write” spellen op de markt verschenen of aangekondigd. Ik hoop dat deze hype toch weer snel afzwakt. Links laten liggen en negeren lukt me immers niet.
 
De oma’s van nu spelen nog steeds graag Yahtzee met de kleinkinderen, ach, ze vinden het leuk. Hopelijk kunnen we de nieuwe generatie sneller laten overstappen naar “het betere bordspel” zonder pen en papier en dobbelstenen. Het is maar een fase, gelukkig…
 
 
Eerder gepubliceerd 21-05-2019, Kolomnisten van de Lage Landen, www.bordspelmania.eu
 
Foto's 1) ©Freepik 2) ©Brigitte den Hartog
 

Andere websites

De content van deze website en van de websites
3D-Prints voor bordspellen
De Slag om Carcassonne
Bring & Buy
wordt verzorgd door de redactie van Bordspelwereld.

Over deze website

Spellen aan den Rijn is een bordspeelclub in Alphen aan den Rijn. Anders dan bij andere clubs heeft Spellen aan den Rijn geen leden die op vaste tijdstippen bij elkaar komen om met elkaar te spelen maar organiseert het bestuur vrij toegangkelijke speldagen in het Wijkcentrum Kerk en Zanen.

Blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het Privacybeleid
Clicky
Web Analytics