Wat je van ver haalt is beter...

Iedereen kent het wel, het lekkere vakantiegevoel in het buitenland. Vreemde talen, lekker eten. We raken in vakantiestemming in het hotel of appartement, even niet in je eigen bed is voor sommige mensen geen fijne gedachte, maar even van eigen huis en haard weg zijn staat meestal wel garant voor nieuwe ontdekkingen. Je maakt nog eens iets mee. Je hoort en ziet weer nieuwe dingen.

 IMG 2579
Het Eurovisie Songfestival was altijd een ver-van-mijn-bed-show. Veel landen die meedoen zingen nog steeds in de eigen taal, die waardeer ik persoonlijk het meeste. Dat is/was wel de charme van het festival. Er ging altijd een delegatie Nederlanders ons ergens vertegenwoordigen en de fans hadden de nodige TV avondjes thuis gepland. Heerlijk.
 
Binnenkort weer naar Essen, en het liefst een paar dagen als het kan. Dat maakt het ultieme Essen-gevoel nog beter. Lekker in een hotel of appartement en ’s avonds ook nog even doorgaan met een spelletje met eigen reisgenoten en nieuwe vrienden uit andere landen. Zoveel landen en culturen verenigd op één evenement, mooi toch?
 
Wanneer kun je nu met Japanners en Spanjaarden aan één tafel spellen spelen? Ik ken inmiddels mensen die wonen op de Falklandeilanden, in IJsland, Rusland en India. Als die mensen bij elkaar verenigd op één beurs is toch geweldig!
 
De meeste spellen komen ook van ver weg. WGG en 999 Games geven spellen uit waarvan ze de rechten voor de Benelux hebben kunnen bemachtigen. Spellen uit Taiwan (Hanamikoji), USA (Wingspan) of Duitsland (heel veel). Waarom altijd van ver weg halen? Zijn er in ons eigen land te weinig spelontwerpers? Is het niveau van die spellen niet goed genoeg? Waarom zijn spellen die je van ver haalt beter?
 
Kickstarters zijn erg populair. Het grote onbekende. Het spel is nog niet eens helemaal af maar het avontuurlijke trekt aan ons. Er dan als eerste één kunnen bemachtigen hakt meteen de knoop door. Of dat je weet dat hij daarna helemaal niet meer verkrijgbaar is. Backen die handel!
 
Het Spellenspektakel in Eindhoven was voor mij ook zo’n jaarlijks avontuurlijk uitstapje. Wel in Nederland, maar te ver om in één dag heen en weer te reizen als je ook nog een lange dag daar wilt vertoeven, dus dan van te voren een hotel regelen. Lekker uit eten ’s avonds in een gezellig druk centrum waar we ook nog een Glow festival cadeau kregen. Bordspellen en vakantiegevoel.
 
Maar… Spellenspektakel verhuist! Nu is het in Utrecht, slechts een uurtje rijden vanaf mijn woonplaats!
 
Voor mij is de lol er meteen af om een hotel te boeken. Heen en weer rijden wordt nu goedkoper en gemakkelijker… maar dan mis ik de charme van het hotel weer, het ’s avonds nog een spelletje neerleggen in de lobby en napraten met reisgenoten en voorbereiden op de volgende dag! Help! Wat nu?
 
IMG 2581Voor de Brabanders en Vlamingen is het wat dat betreft misschien leuker? Maak er een weekendje van! Utrecht is echt een hele mooie en gezellige stad.
 
Nu is bekend geworden dat het Songfestival naar Rotterdam komt. Ook hier weer de nodige problemen natuurlijk. Ze verwachten 8 weken lang. 28.000 bezoekers. De hotelprijzen schieten omhoog en de Airbnb’s schieten ook als paddenstoelen uit de grond.
 
Nu alles dichterbij komt voel je de druk van het organiseren. Ver weg is toch veel lekkerder eigenlijk. Laat de problemen maar aan een ander land, wij komen bij jullie wel feest vieren, wel de lusten en niet de lasten.
 
Gelukkig hebben we goede Oosterburen met veel bordspelevenementen om naar toe te gaan. Spiel Doch! In Duisburg is in opkomst en zou wel eens een leuk jaarlijks weekendje kunnen zijn. Een weekendje Antwerpen voor Spel is ook absoluut de moeite waard. Echte fans reizen naar de Games Expo in Engeland of zelfs naar de USA voor GenCon.
 
Ik ga me nu eerst voorbereiden op Spiel in Essen... maar is alles wat je van ver haalt echt beter?
 
Eerder gepubliceerd 17-09-2019, Kolomnisten van de Lage Landen, www.bordspelmania.eu
 
Foto's: ©Brigitte den Hartog 

Andere websites

De content van deze website en van de websites
3D-Prints voor bordspellen
De Slag om Carcassonne
Bring & Buy
wordt verzorgd door de redactie van Bordspelwereld.

Over deze website

Spellen aan den Rijn is een bordspeelclub in Alphen aan den Rijn. Anders dan bij andere clubs heeft Spellen aan den Rijn geen leden die op vaste tijdstippen bij elkaar komen om met elkaar te spelen maar organiseert het bestuur vrij toegangkelijke speldagen in het Wijkcentrum Kerk en Zanen.

Blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het Privacybeleid
Clicky
Web Analytics