Merchandise

Ondanks dat er dit jaar geen Spiel is, kun je toch op de website Tabletop Together en de gelijknamige Tool een lijst met nieuwe spellen vinden. In deze lijst zijn mij een aantal dingen opgevallen. Graag wil ik één van die opvallende zaken jullie even voorleggen.

Is een bordspel goede merchandise voor een bekend merk of is het bordspel misschien zo nodig op zoek naar een thema? Wie zal het zeggen?

IMG 1150Kosmos komt met een nieuwe Duitstalige editie van Der Herr der Ringe. Is er 20 jaar na dato van de eerste uitgave van het bekende coöperatieve spel behoefte aan een nieuwe? De oude editie is van 35 gulden inmiddels gedegradeerd naar 5 euro of minder op iedere willekeurige rommelmarkt, maar er komt een nieuwe in de winkel à 45 euro.

Disney verbindt zijn naam graag aan bekende, veel gespeelde spellen. Domino’s en Trivia-spellen uiteraard. Ook de eurogames moeten eraan geloven en niet alleen de ’kinderspellen’ of Uno. Na Codenames die een ‘Familie variant’ heeft gekregen, zie ik dit jaar ook een Disney Munchkin verschijnen. Alsof we van Munchkin al niet genoeg uitbreidingen en varianten kennen.

Marvel natuurlijk niet te vergeten. Uiteraard een nieuwe uitbreiding voor Marvel Champions: The Cardgame, maar wat moeten we denken van een Marvel Smash Up en zelfs een Marvel Splendor?

Heeft Marvel meer merchandise nodig of was het thema van de oude Splendor zelf niet goed genoeg? Oké, er is wat aan gesleuteld aan het spel met o.a. andere kleuren en een andere eindspel-conditie, maar…

Is het omdat we geen koloniale gebeurtenissen meer willen in een spel? Geen referentie meer met het verleden? Stel je voor dat we daar nu of over een paar jaar iets over kunnen zeggen en wat van vinden. Nee hoor, alle geschiedenis wat met minderheden en oorlogen te maken hebben vermijden we bij voorbaat. We gaan aan de fantasyfiguren en vooral de bekende merken doen het goed.

Ik weet dat Funko Games graag bekende merken van tv/film en bordspellen zoals Harry Potter met elkaar verbindt. Maar nu krijgt ook een film als National Lampoon’s Christmas Vacation zijn eigen spel. Zit iemand echt om deze combinatie verlegen?

Ook al sinds jaren verschijnen er bordspellen van de bekende tv-programma’s bij Identity Games. Een quiz zoals 'Ik hou van Holland' of een show als ‘The Voice” hebben een eigen bordspel in zowel Nederland als Vlaanderen.
Dit jaar alstublieft geen “Who’s te Dude” of “Poepspel” voor mijn verjaardag, je denkt toch niet echt dat ik dat bedoel met spellen?
De winkels liggen vol met dit soort slappe aftreksels. Je vindt ze zelfs bij het tuincentrum (ja, die verkopen ook al 'spellen' tegenwoordig) in groten getale. Verschrikkelijk, maar die spellen vind ik op de Essen-lijsten gelukkig niet terug.

Terug naar de oude bekende bordspellen, de ons allen bekende Monopoly- en Risk-varianten die te koop zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een Monopoly van. Ik ga er niet eens aan beginnen er enkele op te sommen. Als het thema er een landkaart bij heeft zoals Game Of Thrones, is dat natuurlijk uitermate geschikt voor een Risk-variant. Zo vinden we dit jaar een Risk Warhammer in de lijst van TTT.

Het spel Small World stapt ook in deze trend en begint alvast met een Small World of Warcraft.
Wat ik me nu afvraag is of het de bedoeling is dat Small World spelers zich gaan verdiepen in WoW, of is het de bedoeling dat we WoW spelers achter de console vandaan gaan sleuren en een bordspel laten spelen?

Schijnbaar vinden al deze spellen nog altijd gretig aftrek bij het publiek anders zouden er niet steeds opnieuw en opnieuw spellen verschijnen met dit soort thema’s. Aan de andere kant zijn ze ook weer niet zo geliefd, want de spellen van bekende tv-programma’s zijn op iedere rommelmarkt te vinden.

Persoonlijk vind ik het afbreuk doen aan de mij zo geliefde hobby. Ik speel graag een goed spel met dito thema en wordt niet graag met deze slappe aftreksels geconfronteerd of in verband gebracht.

Tot mijn grote schik, zeg maar tot mijn afgrijzen, zie ik nu dat er een kaartspel is van de 'Snollebollekes'. Als ik weer een spelavond organiseer en iemand neemt deze mee, wordt die persoon er per direct weer uitgezet.

Eerder gepubliceerd 20-10-2020, Kolomnisten van de Lage Landen, www.bordspelmania.eu

Foto: ©Brigitte den Hartog

Andere websites

De content van deze website en van de websites
3D-Prints voor bordspellen
De Slag om Carcassonne
Bring & Buy
wordt verzorgd door de redactie van Bordspelwereld.

Over deze website

Spellen aan den Rijn is een bordspeelclub in Alphen aan den Rijn. Anders dan bij andere clubs heeft Spellen aan den Rijn geen leden die op vaste tijdstippen bij elkaar komen om met elkaar te spelen maar organiseert het bestuur vrij toegangkelijke speldagen in het Wijkcentrum Kerk en Zanen.

Blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het Privacybeleid
Clicky
Web Analytics